Om Maria

Efter 265 landskamper la hon skridskorna på hyllan efter säsongen 2009/2010. Idag jobbar hon som inspirationsföreläsare, driver sommarhockeyskola för tjejer, anordnar minihockeycamps över hela Norden, säljer tjej- och damhockeykläder samt är hockeyexpert för SVT. Dessutom är Maria VD för JUSTICE Hockey AB, ett företag som säljer ishockeyklubbor anpassade efter individen.

Maria Rooth Turin Porträtt

Maria började sin ishockeykarriär när hon var 5 år med killarna i Rögle BK i sin hemstad Ängelholm. Rögle gav henne en otrolig ishockeyutbildning som hon hade nytta av i sin vuxna karriär, där hon under en tid ansågs vara en av de 10 bästa damhockeyspelarna i världen. Maria spelade med Rögle tills hon var 13 år då hon började spela för två andra lag; med tjejer i Veddige HK i Halland och med killar i Jonstorp IF. Under de fem åren hon spelade med Veddige vann hon två SM bronsmedaljer. Med Jonstorp spelade hon i tre år innan hon bytte klubb igen, denna gång för att spela med Helsingborg HC J 18/J20 i två år.

 

OS 1998 i Nagano, Japan var första gången i historien som damhockey var med på det olympiska programmet, som en ”uppvisningssport”. Maria som var 19 år blev uttagen till det svenska laget som skulle ro hem en medalj. Sverige var rankade femma innan turneringen, och kom även hem med en femteplats. Sverige förlorade den avgörande matchen om en semifinalplats till Kina, något som många av spelarna ansåg vara en stor besvikelse.

Efter studenten från Rönneskolan i Ängelholm flyttade Maria till Boston för att spela med Assabet Valley Girls Hockey Club i en säsong (98/99). Där blev Maria kontaktad av ett antal olika universitet som ville erbjuda fri skolgång genom ett så kallat ”fullt scholarship”. Efter fem skolbesök till Maine, UNH, Ohio, Wisconsin och Minnesota Duluth bestämde hon sig för att skriva på för University of Minnesota Duluth. Maria beskrev det som att känna sig som ”hemma” och det visade sig vara ett lyckat beslut att välja Duluth. Maria tog sin examen (Bachelor’s degree) inom Kommunikation, allt medan hon fick spela ishockey i världsklass med skolans lag som kallas för ”the Bulldogs”. The Bulldogs vann tre amerikanska mästerskap i rad 2001-2003. Som ett resultat av de fina framgångarna blev laget inbjudet till Vita Huset i Washington tre år i rad för att få President George W Bush hedersomnämnande. I egenskap av lagkapten de två sista säsongerna fick Maria äran att överräcka lagets present i form av en Bulldogströja till President Bush.

 

Under tiden på UMD deltog Maria i sitt andra OS i Salt Lake City 2002. Där lyckades historiens mest nederlagstippade svenska lag vinna över Finland med 2-1 i bronsmatchen. Bara dagar innan julfirandet 2001 blev det klart att Sverige skulle skicka damkronorna till OS, men inte många trodde de skulle uträtta någonting. Och tur var väl det att de trodde på sig själva och lyckades bevisa att de hade där att göra.

Efter sin examen från Duluth åkte Maria tillbaka hem till Sverige för att spela hockey med Limhamn Limeburners, precis utanför Malmö i söder. Hon spelade för både J 18 och J 2o liksom med damlaget. Damlaget lyckades ta silver vid SM 2004 efter förlust mot AIK i finalen.

 

Efter året i Malmö flyttade Maria till Stockholm för att spela med M/B (Mälarhöjden/Bredäng) i två säsonger (04/05, 05/06) och de vann SM båda åren.

 

OS I Italien 2006 blev Marias tredje i ordningen. Hon var i allra högsta grad inblandad i den historiska semifinalvinsten över USA. I de 25 tidigare mötena länderna emellan hade Sverige inte lyckats ta en enda poäng, med en skottstatistik på 29-187. Sverige vann med 3-2 efter övertid och straffar. Maria gjorde båda målen under matchen och det avgörande straffmålet som tog Sverige till sin första guldmedaljmatch någonsin i ett VM eller OS. Tidningar runt hela världen kallade vinsten över USA för ”Det andra Miraklet” där det första miraklet syftar på de amerikanska collegekillarnas vinst över det mäktiga Ryssland i OS i Lake Placid 1980. Sverige förlorade finalen med 4-1 mot de skyhöga favoriterna Kanada. Maria blev uttagen i All-Star Team och avslutade turneringen med 8 poäng (5 mål, 3 assist).

 

Inför säsongen 2006/07 skrev Maria på för AIK IF i Stockholm där hon blev kvar sina fyra sista säsonger. Starten i AIK blev bra, de vann Europamästerskapet för klubblag i december 2006 i Katrineholm. Säsongen slutade på bästa sätt med SM Guld för AIK och VM Brons med Damkronorna. Det blev totalt två Europacuptitlar och två SM-guld.

 

Maria la skridskorna på hyllan i mars 2010, och blev kort därefter assisterande tränare för hennes tidigare college, University of Minnesota Duluth (UMD) i USA. Huvudtränare på skolan var då Marias gamla tränare, Shannon Miller. Enligt Maria finns det ingen bättre tränare, så Maria tog chansen att åka över för att lära sig så mycket som möjligt om hur det är att vara tränare på heltid. Den andra assisterande tränaren var Laura Schuler, en före detta landslagsspelare för Kanada med ett OS och några VM på meritlistan.

 

I maj 2011 bestämde sig Maria för att åka hem till Ängelholm och Sverige för att starta ett liv på hemmaplan för att bland annat utveckla damhockeyn i Sverige. Idag arbetar hon som inspirationsföreläsare över hela Norden. Maria driver även sin sommarhockeyskola för tjejer i Halmstad som är en av världens största skolor med 270 elever årligen, designar damhockeykläder samt är expertkommentator för hockey på SVT. Hon är även VD för JUSTICE Hockey AB, som säljer ishockeyklubbor anpassade efter individen, hemsidan hittar ni här: https://www.justicehockey.se/